GTS-institutterne bringer ny teknologisk viden i spil i danske virksomheder

Læs mere

Danmarks teknologiske infrastruktur

Visualisering af robotteknologi

Visualiseringsteknologier som virtual reality, mixed reality og augmented reality er efterhånden velkendte begreber inden for robotteknologien.

De forskellige former visualiseringsteknologier kan kombineres, hvilket benævnes cross reality (XR).

Teknologisk Institut kigger i XR Lab nærmere på, hvordan de enkelte elementer som robotten udfører, kan visualiseres på en måde, som er nem for brugeren eller operatøren at forstå i forhold til de benyttede data, der agerer input til robotten.

Dette er også relevant i forhold til sikkerhed. Der visualiseres forskellige sikkerhedsdata omkring robotten og dens sensorer, så det er nemt for brugeren eller operatøren at se forskellige data, dette på en meget intuitiv måde.

En fordel ved XR, er at man ikke længere behøver at være en dataanalytiker eller programmør for at kunne forstå, hvilken proces, robotten udfører.

Data er nemmere at forstå og have med at gøre, når de kan visualiseres i tre dimensioner. Det kan være sådan noget som, hvor medarbejderen passer ind i processen.

XR er fyldt med muligheder
Hvordan kan man bedst, hurtigst og nemmest finde frem til det område, som man sikkert kan befinde sig indenfor i forhold til robottens bevægelse?

Det er en af de ting, som vi undersøger i Teknologisk Instituts XR Lab.

Vi visualiserer, hvordan robotten udregner sit sikkerhedsområde.

Men det er ikke kun sikkerhed, som vi kigger nærmere på i XR Lab.

Vi kigger også på at få udarbejdet en virtuel model af en robot, som kan interagere med en controller. Alt efter hvordan robotten positioneres, kan man få en fysisk robot til at bevæge sig efter den positionering, der er lavet af en virtuel robot.

Denne teknologi kan man blandt andet også benytte sig af i forbindelse med medarbejderoplæring, hvor virtuelle objekter kan hjælpe den nye medarbejder med at lære udstyret at kende.Læs mereServices og ydelser tilknyttet faciliteten


Del med dine kolleger